Experten: ”Sverige står inför en digital suveränitetskris”

Offentlig sektor Kommunernas e-post är på väg till molnet – men till vilket pris? 94 procent av Sveriges kommuner använder Microsofts tjänster och fler planerar att flytta bort från lokal drift. Utvecklingen väcker oro: ”Vi står inför en suveränitetskris”, varnar Daniel Melin på Safespring.

Experten: ”Sverige står inför en digital suveränitetskris”
Daniel Melin, foto: Safespring.

Techtidningen har tidigare undersökt vilka mejl-lösningar Sveriges kommuner använder och hur dessa driftas.

94 procent av kommunerna i undersökningen har någon form av Microsoft-lösning för sin e-post. Av de åtta svarande kommunerna som inte hade någon Microsoft-lösning använde sju Google och en OpenText Groupwise.

– Den höga andelen Microsoft är inte förvånande. Om något är det nästan förvånansvärt lågt. Kommunerna kör ”följa John”, så har det alltid varit. Ett tag skulle alla köra Novell – nu ska alla köra Microsoft, säger Daniel Melin, med ett långt förflutet på Skatteverket, men som numera är verksam på Safespring.

Av genomgången framgår också att 14 procent av kommunerna driftar sina mejlservrar lokalt, 18 procent har en hybridlösning, och 61 procent använder helt och hållet Microsoft och/eller Google. Övriga 7 procent ville inte uppge hur de driftar sina mejltjänster.

Bland de kommuner som uppgav att de hade driften on-prem eller i en hybridlösning uppgav flera att de planerar att flytta driften helt till molnet.

– Det är väntat och inte så konstigt. Om du leder en kommunal it-avdelning är det naturligt att vilja gå till molnet. Det kostar förvisso kanske mer pengar, men du får en professionell tjänst som går att lita på, med modern funktionalitet.

– De känner att de inte klarar av driften själva. De har inte kompetensen – och den är svår att hitta. Konsultbranschen vill inte heller jobba med on-prem-drift, utan de vill jobba med moln. Och leverantörerna själva trycker verkligen på för att användarna ska till molnet.

Det blir ett naturligt val?

– Verkligen. Kunden ställs inför valet att gå till molnet eller sitta kvar i en gammal tjänst som leverantören underhåller halvdant – med en lösning man behöver ratta själv, i ett datacenter som sannolikt inte uppfyller alla kontinuitets- och säkerhetskrav.

– Det blir ett ganska enkelt val – som förvisso kanske är juridiskt tveksamt, men som gör att alla andra problemställningar försvinner.

Daniel Melin är likväl orolig för utvecklingen, där Sverige förlitar sig alltmer på amerikanska molntjänstleverantörer i allmänhet, och Microsoft i synnerhet.

– Vi har 290 kommuner, 21 regioner och ungefär 400 ytterligare offentliga organisationer, där varje it-chef enligt svensk förvaltningsmodell är påve i sitt eget påvedöme. Det finns ingen statlig styrning.

– Staten har aldrig någonsin sagt hur it eller digitalisering bör gå till – eller vilka risker Sverige kan ta eller inte. Det har gjort oss extremt beroende av Microsoft. Tidigare kunde man tänka: ”Det är inte hela världen”.

Men det går inte längre?

– Nej. Redan tidigare fanns rimliga invändningar mot Microsoft-beroendet av säkerhetsskäl – som: ”Tänk om Microsoft blir attackerat?” eller ”Tänk om Microsoft får gigantiska driftproblem – vad händer då?”Men med Trump har vi ett helt annat scenario.

På vilket sätt?

– Trump känner naturligtvis till hur beroende många länder är av de här amerikanska bolagen och är väl medveten om att han kan tvinga amerikanska leverantörer att stänga av tjänster för kunder – eller till och med länder. Det har han redan gjort.

– Och händer det här finns det ingenting Microsoft kan göra. Det är ett amerikanskt bolag, som lyder amerikansk rätt, och som måste göra vad den amerikanska regeringen vill.

Enligt Daniel Melin har Danmark kommit längre än Sverige i debatten – mycket på grund av den amerikanska presidentens utspel kring Grönland.

– Den danska digitaliseringsministern har varit ute och pratat om att Danmark behöver större konkurrens, och att det är väldigt dåligt för landet att vara så beroende av amerikanska it-leverantörer.

– Danmark sitter förvisso ännu sämre till än Sverige, eftersom man gått ännu hårdare in på Microsoft även i statsförvaltningen. Men där finns åtminstone krisinsikten.

Vad vill du se från politiskt håll i Sverige?

– Jag tror politiken behöver förstå att det här inte handlar om it – utan om statens förmåga att faktiskt upprätthålla funktionalitet i samhället. Jag tycker det här borde ligga på Carl-Oskar Bohlins bord (minister för civilt försvar).

– Han har med all rätt pratat om att vi behöver beredskapslager och en civilförsvarsorganisation. Men it är 2025 en otroligt stor del av civilförsvaret.

Utan it får du inte fram vatten, du får ingen sophämtning, ingen mat i affärerna och ingen elektricitet.

Förstår politikerna inte det?

– Det är svårt att säga, men om de inte förstår att Sverige är ett av världens mest digitaliserade länder och att it inte är ett särintresse så finns det anledning till oro. Utan it har vi inget fungerande samhälle och civilförsvaret kommer inte fungera.

– Och vi sitter just nu med en nationell suveränitetskris i knät. Till det kan vi nu addera Trump. Han är oberäknelig – och han kan stänga av Sverige. Det handlar inte om juridik, GDPR eller sekretess längre. Det handlar om av eller på.

Daniel Melin är noggrann med att poängtera att situationen inte är kommunala it-avdelningars fel.

– Det är supersvårt att vara it-chef i en normal kommun. Det är väldigt många lagkrav att ta hänsyn till, användarna och medborgarna trycker på för sina grejer, och regeringen kommer med massa saker ovanpå det.

– En normal kommun har inte heller jättemycket pengar, eftersom det inte bor så många människor där – och du därför inte har så mycket skatteintäkter. Det är ingen mening att skylla på kommunerna – eller att kräva att de ska lösa allt.

Var tycker du att man ska börja?

– Vi behöver ta ner risken. Då tror jag att det finns lättare delar än e-posten att börja med. Kommunerna köper mycket it – inte minst i form av olika SaaS-lösningar. Då tycker jag man kan börja med att titta på de leveranserna.

– Om ett svenskt bolag byggt en SaaS-lösning för exempelvis socialtjänsten som används av flera kommuner, kan det vara lättare att kravställa mot den leverantören att de inte ska ha driften hos AWS eller Azure – utan hos en svensk molnleverantör. Då minskar risken i alla fall lite.

Det är svårare att kravställa direkt mot Microsoft?

– Ja, det ser jag ingen mening i, eftersom Microsoft inte kommer ändra sina tjänster eller villkor baserat på vad svenska kommuner säger. Däremot tycker jag kommunerna ska försöka ligga på regeringen och förklara hur läget ser ut. Det behövs samordning från centralt håll för att det här ska kunna förändras.

Just nu håller Försäkringskassan, Skatteverket och Trafikverket på att bygga upp förutsättningar för mer samordnad statlig it-drift.

– Det kommer ta tid, men om de får ett större ansvar, flera egna datacenter och staten flyttar in där – då kan ju den statliga sidan bygga egna tjänster som staten själv kan drifta. Då minskar åtminstone behovet av amerikanska molnlösningar inom staten.

Men det är för komplext att göra något liknande på kommunal nivå?

– Det finns ingen sådan samordning i kommunerna eller regionerna vad jag vet. Så det skulle antingen behövas en ny organisation, eller en politisk förändring där staten säger: ”Nu bygger vi upp en statlig it-drift som ska klara till och med krig.”

– Det är väldigt dyrt och väldigt svårt. Men när det väl är på plats skulle regioner och kommuner kunna flytta sin drift dit – eller köpa tjänster därifrån. Det finns ingen rättslig möjlighet för det idag så vitt jag kan se, men det skulle politiken kunna ändra om den ville.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Techtidningen

Techtidningen Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Få nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.