Trots att Dassault Systems, näst efter tyska SAP, är Europas största mjukvarubolag är 3D-jätten med 50 miljoner användare och 350 000 kunder relativt okända i Sverige. Sedan en tid tillbaka har bolaget ett partnerskap med Ericsson kring privata 5g-nät.
Mjukvarujätten bygger virtuella fabriker med Ericsson
Virtuella tvillingar Den franska mjukvarujätten Dassault Systèmes har länge arbetat med virtuella prototyper och simuleringar för bland annat flyg- och bilindustrin. Nu blir tekniken mer relevant än någonsin. Vi har pratat med Thomas Lindström om utvecklingen, samarbetet med Ericsson och om framtidens digitala samarbete.

Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
– Ericsson har varit stora kunder hos oss länge, men när de nu ska kliva in på företagsmarknaden med sina privata 5g-lösningar så ser vi stora möjligheter med att utveckla samarbetet, säger Thomas Lindström, industrichef på Dassault Systèmes.
Dassault Systèmes virtuella tvillingar blir ett viktigt komplement till Ericssons nätverkslösningar enligt Thomas Lindström som i november är en av talarna på Connect Proffesional.
– Du behöver i många fall kunna erbjuda mervärde utöver lägre latens, högre hastigheter och bättre säkerhet för att de ska gå all in på privata 5g-lösningar. Vi blir i många fall det mervärdet och för oss är Ericsson en enormt stark partner att ha inom konnektivitets-området.
Virtuell kopia av fabriken för att säkerställa uppkopplingen
Bolagen har nu tagit fram ett gemensamt erbjudande för att möta stora företagskunder.
– När du ska sätta in 5g-antenner i en fabrik kan du använda vår programvara för att bygga en virtuell kopia av fabriken så att du kan få en bild av lagerhanteringen, produktionslinjerna och så vidare.
– Därifrån kan vi sedan simulera olika scenarier, exempelvis kring konnektiviteten. Så att du ser till att du får bra och stabil uppkoppling i hela fabriken vilket ger extremt stor effekt.
Bolaget jobbar också mycket med AR och VR.
. – När du exempelvis står i tillverkningsområdet och ska tillverka en ny produkt är AR och VR är extremt användbara för att visualisera hur produkten ska byggas och se ut. Men när du rullar ut den tekniken i stor skala äter det bandbredd och då behövs 5g.
Thomas Lindström är noga med att betona skillnaderna mellan digitala och virtuella tvillingar.
– Om jag skriver ner någonting på en lapp och sedan fotograferar den med min mobiltelefon så har jag i princip en digital tvilling. En virtuell tvilling är mycket mer sofistikerad
. – Med vår virtuella tvilling kan du designa varje ny produkt i vårt system för 3D-design. Du kan sedan digitalt simulera produktionen av produkten och se om den kan tillverkas på befintliga produktionslinjer, samt simulera produktens beteende och utseende, bland annat.
”Kan halvera byggtiden”
Den franska mjukvarujätten har även kunder långt utanför telekombranschen. Flygplansindustrin är bransch som varit tidigt ute.
– Redan för 20 år sedan gjorde vi virtuella prototyper av flygplan. När Boeing 777 byggdes gjorde vi det helt virtuellt med alla system och kunde simulera hur allting skulle fungera ihop. Nu ser vi att andra branscher vill göra liknande resor.
Bland annat energisektorn. Dassault Systèmes jobbar bland annat med bolag som vill bygga nya kärnkraftverk.
– Med en virtuell tvilling kan du se till alla intressenter jobbar tillsammans med samma data genom vår samarbetsplattform. Alla relevanta intressenter kan logga in och bidra in till den gemensamma datan. Vi har sett i Storbritannien att du nästan kan halvera byggtiden.
Thomas Lindström beskriver den objektbaserade samarbetsplattformen som ett revolutionerade nytt arbetssätt.
– Det påminner lite om när Google Docs kom och man plötsligt kunde sitta fem-sex personer och arbeta parallellt i ett dokument. I de flesta industrier idag jobbar man i silos. Vi vill hjälpa våra kunder att gå ifrån det, då det frigör stora värden.
”Utvecklingen av ett nytt bilprogram har gått från tre och ett halvt år till nio månader”
En bransch som har kommit långt med det nya arbetssättet är fordonsindustrin. Dassault Systèmes jobbar med stora biltillverkare som Jaguar, BMW och Land Rover, för att nämna några.
– Renault är ett annat bra exempel. De hade stora problem för fem eller sex år sedan med sämre resultat och minskad försäljning. Men då gick det all in på att deras 200 000 användare globalt skulle använda 3DEXPERIENCE-plattformen. Det har lett till att utvecklingen av ett nytt bilprogram gått från tre och ett halvt år till nio månader, vilket förstås har stor påverkan på resultatet.
Dassault jobbar också med många av de asiatiska elbilstillverkarna som tagit stora marknadsandelar de senaste åren.
– Eftersom de inte har någon legacy så kan de applicera det här direkt och det ger en enormt stor effektivitet i processerna
. Men det är inte bara av ekonomiska motiv företag och organisationer förändrar arbetssätt enligt Thomas Lindström.
– Att kunna göra saker effektivare och billigare är så klart viktigt. Men en annan stor drivkraft är hållbarhet och det handlar om alla våra projekt. Allt ifrån framtagningen av enskilda produkter hela vägen upp till att designa hela städer.
Bolaget har bland annat gjort en virtuell kopia av hela Singapore.
– Där kan vi testa hur klimatet påverkas av olika scenarier. Vi simulerar vad som händer med värmeutvecklingen om man förändrar antalet bilar, människor och så vidare.
–Men vi kan också simulera täckningsgrader för möjligheterna med självkörande bilar och sånt och det har väl ärligt talat inte kommit jättelångt än, men förr eller senare är Musk här med sin lösning och då gäller det att vara redo, säger Thomas Lindström med ett skratt.
Denna artikel var tidigare publicerad på tidningen telekomidag.se