Nokias teknikstrateg: ”Telekombranschen genomgår den största förändringen på 30 år”

branschen Teknikstrategen Mikael Rylander på Nokia har 25 års erfarenhet av telekombranschen. Telekom idag fick en pratstund med honom om rapporten Technology Strategy 2030.

Nokias teknikstrateg: ”Telekombranschen genomgår den största förändringen på 30 år”

I slutet av förra året släppte Nokia rapporten Technology Strategy 2030, där man blickar sju år in i framtiden. Med tanke på den snabba teknikutvecklingen kan det tyckas vara ett långt tidsspann, men enligt Mikael Rylander, som leder det team som formar Nokias teknikstrategi, är det inte särskilt lång tid när det handlar om infrastruktur i telekomvärlden.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

– De flesta byter utrustning vart sjunde år och många av de förändringar som sker i telekombranschen måste påbörjas i god tid. Det tar tid att förändra infrastruktur men också att ändra sitt ”mind set” och hitta nya modeller för att göra affärer.

Den största förändringen på 30 år

Enligt Mikael Rylander genomgår telekombranschen just nu en stor förändring, kanske den största under de senaste 30 åren. Som ansvarig för Nokias teknikstrategi är det hans uppgift att rita den karta som ska visa rätt väg in i framtiden.

– Nokias vision visar hur telekom och it kommer att utvecklas och det strategiska innehållet visar för både oss och våra kunder hur vi ska ta oss dit, förklarar Mikael Rylander.

Mikael Rylander bor i Sverige men veckopendlar till Nokias högkvarter i Esbo utanför Helsingfors. Det blir också en hel del resor till andra länder eftersom den finska telekomjätten har kunder, partner och underleverantörer över hela världen.

Han har en lång bakgrund inom telekombranschen och har bland annat jobbat på Ericsson i 20 år och på det amerikanska företaget Mavenir i tre år. Han började på Nokia för två år sedan, vilket innebär att han sett tre infrastrukturbolag från insidan.

I rapporten Tech Strategy 2030 lyfter Nokia fram tre huvudfaktorer som man tror kommer att forma telekombranschens framtid: artificiell intelligens, molntjänster och konnektivitet.

Helt nya företag växte fram

När det gäller molntjänsterna så ser Mikael Rylander dessa som plattformar för affärsinnovation. När molnjättarna Amazon Web Services, Microsoft och Google gjorde lagring och processorkraft tillgängliga för externa partner så skapade det möjligheter för helt nya företag att växa fram.

– Genom att man öppnade upp sina api:er uppstod nya, innovativa företag som Uber och Netflix. Man hjälpte till att skapa en ny digitaliseringsvåg inom industrin och den globala affärsvärlden när många flyttade det man hade lokalt till det publika molnet.

Enligt Mikael Rylander ser vi nu hur en motsvarande förändring är på väg att ske inom kommunikationsinfrastruktur och kommunikationsteknik.

– Vi behöver också öppna våra gränssnitt så att affärsinnovation kan uppstå, inte bara när det gäller datorkraft och lagring utan också för teknik och kommunikation. Det vi ser är att kommunikationsteknik och beräkningskapacitet i molnet kommer att flytta ihop allt mer mot slutet av årtiondet.

Den trafik som står för den största ökningen i globala nätverk utgörs av strömmande video, men Mikael Rylander berättar att det är en kombination av flera saker som kommer leda till att trafikmängderna fortsätter att öka.

– Under det här årtiondet kommer även fixed wireless access att öka, liksom industri- och enterprisetrafik. En annan faktor som driver på trafiken är ar- och vr-tillämpningar där video överförs i tre dimensioner.

Förutom ökade trafikmängder så ställer den nya tekniken också krav på tillgången till datakraft, exempelvis när videoinnehåll ska renderas i realtid. En vanlig smartphone, eller ett vr-headset, kommer inte att kunna husera tillräcklig datakraft för att hantera detta utan beräkningen måste ske i en nätverksansluten enhet.

– Du kommer också att behöva datakraft för att använda dig av artificiell intelligens, en teknik som kommer brett de närmaste åren, fortsätter Mikael Rylander.

Sker redan nu i Kina och USA

Han ser det som ett naturligt, nästa steg i digitaliseringen att genomföra stora investeringar i datakraft, kommunikationsteknik och artificiell intelligens. Det är något som redan nu sker i Kina och USA och till viss del även i Europa.

– Det kommer att skapa en innovationsplattform med ett ekosystem av olika företag. Det finns framtidsscenarion där man tror att ett enda företag kommer att dominera, men på Nokia tror vi att många olika företag kommer att samarbeta.

Mikael Rylander tror att blockchain-tekniken kommer att spela en viktig roll i detta ekosystem, eftersom den gör det enkelt att genomföra säkra och transparenta transaktioner av både pengar och tjänster.

– Det kommer att vara lätt att hitta någon som har en tillgång och någon som har ett behov och web3 kommer också att öppna upp för maskin till maskin-förhandling om kontrakt, så att man kan låta andra hyra in sig i din investering, vad det än må vara.

Allt detta sammantaget ställer så klart högre krav på nätverksinfrastrukturen och i de flesta delar av världen måste man räkna med att uppgradera hårdvaran.

– Det finns de som redan nu behöver investera i ny teknik. Trafikmängden kommer att växa men även låg fördröjning kommer bli allt mer viktigt. När du tittar på 3d-video vill du inte att bilden hackar så att du blir åksjuk när du vrider på huvudet.

Mobilnätverken står för mindre del av trafiken

Enligt Mikael Rylander är 5g och 5g advanced en bra början för att kunna leverera framtidens tjänster, men han betonar att trafiken i mobilnätverken endast står för en fjärdedel av den totala trafiken – större delen av trafiken går i fasta nätverk.

När vi närmar oss 2030-talet måste de mobila nätverken uppgraderas över i stort sett hela världen, samtidigt som den fasta infrastrukturen i form av fiberkablar och routrar också måste ses över.

Mikael Rylander berättat att Nokia just nu investerar stort i olika slags ny teknik, inte minst artificiell intelligens, och en viktig tillväxtmarknad är privata 5g-nätverk.

– Vi har en dubbelsiffrig tillväxt procentuellt sett och ser att privata 5g-nätverk är ett jättebra komplement för exempelvis industrin med dess speciella krav. Det finns två sätt att tillgodose deras behov, antingen med hjälp av network slicing, där en operatör kan tilldela kapacitet från sin infrastruktur, eller så investerar företaget i ett eget nätverk. Vi tror att båda dessa former kommer att accelerera framgent, lite beroende på var i världen man befinner sig.

Vilka är de största utmaningar som era kunder har just nu?

– Det finns stora utmaningar, inte minst när det gäller lönsamheten, men det beror också på var i världen man befinner sig. Tillväxten är generellt sett låg till måttlig i telekombranschen och många operatörer kämpar med lönsamheten.

Många olika orsaker

Det finns många orsaker till operatörernas problem enligt Mikael Rylander. I vissa länder kan det handla om överetablering eller att marknaden är så hårt reglerad att det är svårt att uppnå lönsamhet. I en del fall har man misslyckats med sin affärsutveckling vilket resulterar i att man inte lyckas hitta nya sätt att tjäna pengar på sina nätverksinvesteringar.

Mikael Rylander nämner två operatörer som han tycker lyckats bra: finska Elisa och T-Mobile i USA.

– Elisa har haft en stadig värdeutveckling under många år och har satsat mycket på ny teknik. Man var tidigt ute med 5g och har satsat mycket på automatisering. T-Mobile är ett annat exempel lite längre bort som med hjälp av teknik och affärssinne har gått från att vara en utmanare i Nordamerika till att mer eller mindre bli nummer ett.

Ytterligare några högaktuella områden som avhandlas i Nokias rapport Technology Strategy 2030 är säkerhet och hållbarhetsfrågor. Här är slutsatsen att vi måste fortsätta investera i säkra tekniklösningar, men att vi också måste tänka hållbarhet redan på ett tidigt stadium.

– Vi ser tyvärr att det har blivit allt vanligare att man använder både digital krigsföring och kommunikationsnätverk för aggression. Ju mer vårt samhälle förlitar sig på datacenter och kommunikationsteknik, desto mer säkra och robusta måste systemen vara för att vi ska kunna skydda affärshemligheter och den personliga integriteten, konstaterar Mikael Rylander.

Denna artikel var tidigare publicerad på tidningen telekomidag.se

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Techtidningen

Techtidningen Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.