Techtidningen träffar Per Enell i samband med ett Snowflake-event i centrala Stockholm, där några inbjudna talare berättar om hur de använder sig av Snowflakes tjänster, bland annat Nordea och Matsmart.
Är det någon vertikal som ni har lyckats bättre i?
– Det är ganska utspritt över flertalet vertikaler. Vi är starka inom finans, tillverkning, media, och telekom, men i år kommer vi även att fokusera lite mer på offentlig sektor.
Per Enell berättar att branscher som lyder under striktare regelverk i regel är lite mer trögrörliga när det gäller övergången till molntjänster, men att man nu ser tecken på att allt fler väljer att ta steget upp i molnet även inom offentlig sektor.
Det som lockar kunder till Snowflake är enligt den nytillträdde Sverigechefen kombinationen av enkelhet och hög säkerhet.
– Vi hjälper våra kunder att bryta ner sina datasilos för att få en samlad vy av all sin data. Sedan kan man enkelt nyttja olika modeller för AI och maskininlärning, antingen våra egna Snowflake-modeller eller externa modeller, förklarar Per Enell.
Hur snabbt kan man se resultat när man börjar arbeta med er plattform och era tjänster?
– Det beror lite på vilken utgångspunkt man har och kundens behov. Antingen kanske man vill komma ifrån en legacyplattform och då kan man snabbt migrera till Snowflake. Vi tillhandahåller konverteringslösningar för att flytta hela plattformar in i Snowflake. Andra kunder har en annan infallsvinkel där man kanske har ett specifikt problem som man vill lösa och där har vi sett att kunderna har kunnat implementera Snowflake och få direkt värde på ett par veckor, säger Per Enell.
Tack vare generativ AI är det enkelt att utvinna insikter även ur stora och komplexa datamängder. Under Snowflakes event visar man hur det går att ställa detaljerade klartextfrågor via en Slack-integration och sedan få ett svar inom några sekunder.
Snowflake ger kunderna möjlighet att välja mellan flera olika kommersiellt tillgängliga AI-modeller, bland annat från OpenAI, men man erbjuder även den egna modellen Cortex AI som man utlovar ska vara mer transparent än många andra stora språkmodeller. Det innebär bland annat att den kan flagga för att den saknar tillgång till den information som behövs för att svara korrekt på en viss fråga, i ett läge där andra AI-modeller kanske skulle hallucinera och leverera felaktiga svar.
– En del är att kunna påvisa vilka data man använt för att få fram ett specifikt svar eller beslut. En annan del är kunna utvärdera de generativa AI-lösningar man bygger med hjälp av övervakning och utvärdering (AI observability) där Snowflake snart kommer möjliggöra detta direkt i plattformen, berättar Per Enell.
”All din data säkrad genom plattformen”
När det kommer till säkerhetsaspekten så är Snowflake-chefen tydlig med att de AI-modeller som man väljer att använda sig av inte tränas upp med hjälp av kundernas data.
– Med Snowflake är all din data säkrad inom plattformen. När du väljer att använda exempelvis OpenAI eller Claude så kommer den modellen enbart användas inom din Snowflake-instans. Detta gör att kunder enkelt kan nyttja dessa modeller på ett säkert sätt utan att exponera sin data externt.
Partnernätverket är viktigt för Snowflakes snabba expansion och enligt Per Enell har man byggt upp ett starkt ekosystem med alltifrån molnleverantörer till företag som hjälper kunderna att implementera Snowflakes lösningar.
– Vi erbjuder även möjligheten att enkelt kunna kollaborera kring data med Snowflake på ett säkert sätt. Vi ser att många av våra kunder bygger upp partnerskap där man delar och kollaborerar kring data med sina leverantörer.
Kostnadsfritt nyhetsbrev
Få den senaste uppdateringarna direkt i inkorgen.
Snowflake samarbetar också med ett flertal kontaktcenterleverantörer, däribland Genesys, Nice och Talkdesk. Det strategiska partnerskapet med Genesys innebär att företag att leverera personaliserade kundupplevelser genom att kombinera kontaktcenterdata med andra företagsdata från Snowflakes plattform.
– Vi har även kunder som använder Cortex och bygger applikationer på Snowflake för att analysera samtal, göra sentimentanalys på kundinteraktioner, generera automatiserade insikter från samtalsmönster och göra tidsserieanalyser för att kunna prognostisera samtalsvolymer, säger Per Enell.
Hur ligger Sverige till i AI-utvecklingen, finns det tillräcklig kompetens inom landet?
– Jag tycker helt klart att vi börjar komma i kapp. Det kan vara så att USA ligger lite före, men jag tror att vi i Europa börjar ta snabba steg framåt nu. En stor del i det är att det nu finns många plattformar, precis som Snowflake, där det är väldigt enkelt att komma igång och dra nytta av AI på ett effektivt sätt.
Per Enell utlovar flera spännande produktlanseringar på Snowflakes stora junievent, men under det kommande året kommer fokus ligga på fortsatt utveckling av AI- och maskininlärningstjänster. Man vill också fortsätta att underlätta för kunder som vill bygga egna applikationer på Snowflakes plattform, något som blir allt vanligare.