Svenska Betsson är en välkänd speljätte med fokus på onlinegaming som är verksam under omkring 20 olika varumärken i stora delar av världen. När man under fjolåret tog beslutet att flytta hela sin Atlassian-miljö till molnet var det ett nödvändigt beslut eftersom man upplevt upprepade driftproblem med sin onprem-installation.
Betssons it-chef om resan till molnet: ”Partnervalet avgörande för att lyckas”
molnet Svenska speljätten tog hjälp av Nagarro för att migrera sin Atlassian-miljö till molnet. Enligt it-chefen Ronald Abdilla var det en komplex, men nödvändig flytt, som öppnar för helt nya möjligheter i framtiden.

Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
Företaget Atlassian erbjuder en produktsvit för systemutveckling och it-drift, där bland annat Jira, Confluence och Jira Service Management ingår. På Betsson hade man använt sig av Atlassians tjänster i många år och i flytten ingick över 300 Jira-projekt, knappt 1200 Confluence-spaces och diverse specialanpassningar.
– Atlassian hade varit en del av vår verktygsportfölj i mer än ett decennium innan jag började här för åtta år sedan. Verktygen är centrala för vår verksamhetsstyrning och integrerade i våra arbetsflöden, tillsammans med vår interna plattform för kunskapshantering, säger Ronald Abdilla, som är head of corporate it på Betsson.
När man väl tog beslutet att migrera till molnet rörde det sig inte bara om ett komplext tekniskt projekt, utan ett viktigt strategiskt vägval.
– Tyvärr var det inte visioner om framtidens molnmöjligheter som drev oss, utan att vår onprem-lösning inte höll måttet. Framför allt började Confluence uppvisa allvarliga prestandaproblem vid hög belastning, säger Ronald Abdilla.
Betsson drabbades av flera incidenter som påverkade kritiska processor och även de seniora experter från Atlassian som kopplades in hade stora problem med att identifiera grundorsakerna
– Samtidigt såg vi att Atlassians road map var tydligt fokuserad på molntjänster. Det var i SaaS-plattformen de nya funktionerna lanserades, vilket gjorde att vi tog ett strategiskt beslut att gå över till molnet förklarar Ronald Abdilla, som är stationerad vid huvudkontoret på Malta.
Arbetar enligt en hybridmodell
Flytten av Atlassian-sviten är bara ett steg i Betssons övergripande molnstrategi. Företaget arbetar enligt en hybridmodell med både AWS, Azure och viss lokal infrastruktur.
– Vi har kvar vissa on-prem-lösningar, särskilt för tjänster med lägre krav på återställningstid. Men för nya initiativ är det molnet som gäller, säger Ronald Abdilla.
Eftersom flytten av Atlassian-miljön var ett minst sagt omfattande projekt såg man från Betssons sida till att förbereda sig noggrant innan man gick vidare med molnmigreringen. Det första steget var en genomförandeanalys där flera leverantörer bjöds in för att ta fram förslag på genomförandeplaner och efter det föll valet på det tyska it-konsultbolaget Nagarro som primär partner. Nagarro är en globalt verksam digital transformationspartner med lång erfarenhet av Atlassian-migreringar som har vuxit snabbt under de senaste åren.
– Det var viktigt att vi kunde testa våra förutsättningar innan vi gick vidare. Nagarro visade sig ha rätt kompetens och förståelse för vårt behov, säger Ronald Abdilla.
Under intervjun deltar även Reeju Ritesh, som var ansvarig för projektet på Betssons partner Nagarro.
– Vi har jobbat med Betsson i flera projekt tidigare. Vårt fokus är att hjälpa företag att realisera digitala möjligheter och anpassa sig för att bli framtidens organisation, säger Reeju Ritesh.
– I det här projektet fick vi vara väldigt flexibla och hitta alternativa vägar framåt. Våra ingenjörer fick paketera om lösningar och hitta sätt att hålla funktionerna igång under övergången, berättar Reeju Ritesh.
Projektet var av så komplex karaktär att det snabbt stod klart att man var tvungna att involvera ännu fler aktörer. Betsson hade under åren byggt omfattande automatiseringar med hjälp av Script Runner, ett verktyg från leverantören Adaptavist.
– Script Runner var så pass integrerat i våra Jira-processer att det inte gick att göra en flytt utan deras medverkan, säger Ronald Abdilla.
Projektet delades upp i flera faser, något som visade sig vara avgörande för att lyckas. Nya utmaningar dök upp löpande – framför allt för att vissa funktioner i Atlassians molnplattform blev försenade. Under projektets gång blev det dessutom tydligt att Betsson användning av Atlassians tjänster var både affärskritisk och mer komplex än man först trott. något som även leverantören Atlassian själva insåg.
– Under Atlassian-konferensen i Barcelona hösten 2024 fick vi höra att vårt projekt var ett av de mest komplexa de hanterat det året. Det säger en del, konstaterar Ronald Abdilla.
Fick skjuta på en av faserna
Projektet delades upp i flera faser och en icke it-relaterad faktor, gjorde att man fick skjuta på en av dessa, men det var också den enda förseningen under projektets gång.
– Vi kunde inte riskera driftstörningar under Euro 2024 och Copa América. Därför sköt vi på en fas i en månad. Det var den enda försening vi hade, och den var självorsakad, säger Ronald Abdilla.
Vad var det då som bidrog till att Betssons molnresa blev så lyckad? Enligt Ronad Abdilla och Reeju Ritesh var det flera olika faktorer som samverkade.
– Samarbetet mellan oss, Nagarro, Adaptavist och Atlassian fungerade otroligt bra. Det var aldrig ”vi och dem”, utan ett gemensamt team som jobbade mot samma mål, säger Ronald Abdilla.
De beskriver vikten av en projektstruktur som omfattar kommunikation, planering och dagliga avstämningar av fortskridandet. De lyfter också den grundligt genomförda förstudien som en framgångsfaktor, liksom det faktum att den partner som genomfört analysen och fick förtroendet att leda projektet under genomförande fasen.
– Det här var en lång resa, ett projekt som tog ett och ett halvt år, och inte ett tvåveckorsprojekt. Under den tiden förändras människorna som jobbar i projektet, omfattningen förändras, allt förändras, säger Reeju Ritesh.
”Krävdes ingenjörsmässig kreativitet”
– Vi såg tidigt att det fanns stora tekniska utmaningar. Mycket av det som hände under projektet var okänt från början, så vi behövde arbeta iterativt och anpassa oss snabbt. Det krävde täta avstämningar och mycket ingenjörsmässig kreativitet, konstaterar han vidare.
Ronald Abdilla påpekar också att den dagliga verksamheten rullar på precis som vanligt även under ett omfattande migrationsprojekt, och det är något som man helt enkelt måste kunna hantera under resans gång.
Enligt Betsson har projektet bland annat lett till att licenskostnaderna har optimerats, vilket gett besparingar på 80 000 dollar om året. Framförallt har medarbetarna på Betssons it-avdelning fått tillgång till en mer stabil plattform, vilket gör att de kan fokusera mer på innovation snarare än underhåll och hantering av incidenter.
– Det här var en resa full av tekniska utmaningar, men också ett kvitto på vad som är möjligt när alla drar åt samma håll. Det fanns flera tillfällen då projektet hade kunnat spåra ur. Men tack vare ett sammansvetsat team och gemensamt fokus kunde vi leverera enligt plan. Det är jag väldigt stolt över, säger Ronald Abdilla.