Dustin: ”Intresset för återtag av it-utrustning växer snabbt”

hållbarhet Återtag av it-produkter har blivit en naturlig del av Dustins helhetserbjudande. Det säger Joakim Aspelin, ansvarig för large corporate and public, som ser ett växande intresse hos många företag.

Dustin: ”Intresset för återtag av it-utrustning växer snabbt”

Hållbarhetsfrågorna är högt på agendan hos många företag och organisationer, men det kan vara svårt att navigera rätt när man bedriver en verksamhet där de anställa i många fall måste ha tillgång till de senaste tekniklösningarna. Lösningen kan vara cirkulär it, där man istället för att alltid införskaffa helt nya it-produkter, kan återanvända äldre utrustning.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

Dustin, en onlinebaserad it-partner som är verksam i Norden och Beneluxländerna, försöker sedan en tid tillbaka ta en position på marknaden genom att hjälpa sina kunder med hela livscykelhanteringen av deras it-utrustning. Det berättar Joakim Aspelin, som är ansvarig för Large Corporate and Public på Dustin i Sverige, när Telekom idag träffar honom. Han har arbetat på Dustin de senaste sex åren, men har mångårig erfarenhet av it- och telekombranschen innan dess.

Redan hösten 2021 började Dustin bygga upp en anläggning i Växjö, som används för återtag och återvinning av it-produkter av olika slag och enligt företaget ser man nu ett snabbt växande intresse för återtag, både hos aktörer inom privat och offentlig sektor.

– Återtaget är en del av vårt cirkulära erbjudande och det handlar om att kunna stötta företag och organisationer med en livscykelhantering av all deras it-utrustning, förklarar Joakim Aspelin.

– Vill vi att så mycket som möjligt ska återanvändas. Vi erbjuder företag möjligheten att återanvända sina olika enheter eller sälja dem vidare till andra aktörer. Intresset ökar konstant och kontinuerligt, till viss del beroede på en ökad mognadsgrad hos våra kunder. Det handlar delvis också om hur organisationens egen livscykelhantering av it-produkter ser ut.

Enligt Joakim Aspelin är det ett brett spektrum av olika it-produkter som återtas, däribland bärbara och stationära datorer, mobiltelefoner och bildskärmar, men även skrivare. På anläggningen i Växjö återtar man cirka 160 000 enheter om året och i hela koncernen tog man under räkenskapsåret 2022-2023 emot sammanlagt 764 000 enheter för återtag.

Surfplattor är en kategori enheter som ofta har en relativt lång livscykel medan smartphones är den produktgrupp som ofta har kortast livscykel enligt Dustin.

Även om just hållbarhetsaspekten är en viktig drivkraft i återtagsarbetet finns det också andra fördelar, bland annat minskade kostnader. Det kan nämligen vara så att en mobiltelefon eller dator som återtas kan tas över av en annan person på samma företag, som kanske inte har samma behov av att ha tillgång till de absolut senaste tekniklösningarna och dess höga prestanda.

Lämnar inte ifrån sig it-produkter

Många organisationer lämnar i dagsläget inte ifrån sig it-produkter som används, utan lägger dem istället åt sidan, kanske i ett förråd någonstans. Nyligen släppte 3stepit, ett annat bolag som är verksamma inom återvinning av it-produkter, en undersökning som visar att halva värdet av utrustningen i regel går förlorad när den hamnar på en lagerhylla istället för att återvinnas eller återbrukas. Man konstaterade också att endast 17 procent av alla svenska företag och organisationer har en cirkulär hantering av sin it-utrustning.

En annan central aspekt i återtagsprocessen handlar om cybersäkerhet. Hårdvaruenheter som lämnas in för återtag eller återvinning kan innehålla mängder av känslig information i form av personuppgifter och företagshemligheter.

– Säkerhetsfrågan är högaktuell och en viktig drivkraft. Produkter som datorer och telefoner innehåller både personliga data och företagsinformation som man är rädd om. Den får inte spridas och hamna utanför företagets system.

Här stöttar Dustin sina kunder genom att erbjuda säker transport av produkterna till sitt återtagscenter i Växjö genom att placerade dem i låsta säkerhetsboxar, men också genom att se till att information raderas på rätt sätt från de olika enheterna och inte faller i händerna på någon annan aktör.

Hur ska man tänka kring batterier, bör de alltid bytas ut när man återtar produkter?

– Nej, vi kontrollerar alltid batterikvalitén i samband med att vi tar tillbaka produkterna och är den tillräckligt bra behöver de inte bytas ut. Annars gäller samma princip som för övriga produkter, det vill säga batterierna återanvänds så länge de fungerar och därefter återvinns de, säger Joakim Aspelin.

Bjuder på sina bästa tips

Vilka är då Dustinchefen bästa tips till de organisationer som är nyfikna på möjligheterna med återvinning och återtag av it-produkter?

– Först tycker jag att man ska skaffa sig en uppfattning om vad man själv har för utrustning på företaget, något som ibland kan vara svårt. Om man är en större organisation så finns det ofta ett innehav av väldigt många olika produkter. Ibland finns det också många it-produkter som inte längre används och det kan vara svårt att skaffa sig kontroll och vetskap om hur det ser ut.

Enligt Joakim Aspelin är inventeringsprocessen central för att lyckas med sin cirkulära it-drift och här kan Dustin hjälpa företagen att ta kontroll över detta arbete genom att implementera ett systemstöd och få bättre koll på livscykelhanteringen.

– Sedan tycker jag att man ska titta på säkerhetsaspekten och fundera kring hur företagets affärskritiska information ska tas om hand på ett säkert sätt.

Slutligen tipsar Joakim Aspelin om att koppla användningen av it-produkter till företagets hållbarhetsstrategi. Även här kan Dustin vara behjälpliga med att stötta organisationen i att genomföra detta.

Denna artikel var tidigare publicerad på tidningen telekomidag.se

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Techtidningen

Techtidningen Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Få nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.