Här är allt du behöver veta om Eurostack

Branschen Europa vill ha större kontroll över sin digitala framtid. Initiativet Eurostack vill att EU tar steg för att minska beroendet av amerikanska teknikjättar genom att skapa en gemensam, suverän digital infrastruktur. Här har vi samlat det viktigaste om initiativet.

Här är allt du behöver veta om Eurostack
Foto: Adobe Stock.

Det har i flera år pratats om Europas avsaknad av digital suveränitet som ett problem – men under 2025 har debatten blivit allt mer intensiv. Europa har på många sätt halkat efter i den digitala ekonomin medan amerikanska teknikjättar dominerar hela den digitala värdekedjan – från chipp och data till molntjänster och uppkoppling.

I centrum av debatten står Eurostack. Ett nytt initiativ för att vända utvecklingen och minska beroendet av inte minst amerikanska molntjänster.

Vad är Eurostack?

Eurostack är ett europeiskt initiativ som syftar till att skapa en suverän, federerad och interoperabel digital infrastruktur för Europa. Projektet är en del av EU:s strävan efter digital självständighet och ska fungera som ett alternativ till teknikplattformar som idag domineras av framförallt amerikanska aktörer som Amazon Web Services, Microsoft Azure, Google Cloud och Oracle. I januari publicerades en strategiplan för Eurostack.

Vad vill Eurostack?

Eurostack vill skapa lokal kapacitet inom hela den digitala värdekedjan, från hårdvara till mjukvara och molntjänster, och därmed möjliggöra digital suveränitet och resiliens.

Målet är att skapa en federerad och decentraliserad digital miljö där minst 50 procent av de offentliga molnutgifterna ska stanna inom EU till år 2030. I mars pratade Techtidningen med Eurostacks initiativtagare Cristina Caffara i samband med organisationens öppna brev till EU-kommissionen. Åtta svenska företag däribland Repill Linpro, Safespring, Iver och Cleura stod bakom brevet.

Hur ser det politiska stödet ut för Eurostack ut?

Regeringar i både Tyskland och Frankrike har gått ut och stöttat Eurostack. EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen har även hon uttryckt sig försiktigt positiv till initiativet. Sveriges civilminister Erik Slottner (KD), som också ansvar för digitaliseringsfrågorna har ännu inte kommenterat Eurostack.

Vilka hinder finns?

Europeiska bolag och organisationer är idag starkt beroende av amerikanska moln- och hårdvaruleverantörer, inte minst AI där tillgången till avancerade chipp och GPU:er nästan uteslutande kontrolleras av amerikanska aktörer.

Europas inre marknad är dessutom fragmenterad och splittrad av olika språk, lagstiftningar och upphandlingsregler, vilket försvårar skalning och kommersialisering av lokala lösningar.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Techtidningen

Techtidningen Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Få nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.