Anil Jain är global chef för strategiska branscher hos Google Cloud. Dit hör bland annat detaljhandel, media och spel – men framför allt telekombranschen.
Google-toppen: Så kan telekombolagen lyckas med molnresan
Molnet Många telekomoperatörer kämpar med tuffa marginaler och omoderna it-system. Enligt Anil Jain på Google Cloud finns delar av lösningen i molnet – där nya affärsmodeller, AI och autonoma nätverk väntar. Vi har pratat med honom hur man lyckas på molnresan, förändringsledning och trenderna på marknaden.

Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
– Det är ingen hemlighet att många operatörer har haft det tufft. De vill inte längre enbart vara leverantörer av uppkoppling – de vill skapa mervärde, och där är vi med och stöttar dem.
Han pekar ut tre områden där molnjätten hjälper operatörer att öka sina intäkter.
– Många av de B2B-tjänster vi erbjuder levererar vi tillsammans med operatörer, som i sin tur kan sälja dem vidare till små och medelstora företag som inte har egna Google Cloud-avtal. Det kan handla om Google Workspace, säkerhetstjänster eller andra företagstjänster.

Det andra området är det så kallade Open Gateway-initiativet från GSMA, där Google Cloud är en aktiv aktör.
– Operatörerna använder sina nätverk för att ge oss alla uppkoppling, men det är svårt för apputvecklare att använda nätverken på ett enhetligt sätt och dra nytta av den data som finns där.
– Tillsammans med ledande operatörer och leverantörer utvecklar vi gemensamma API-standarder, så att utvecklare kan använda ett och samma gränssnitt för att nå flera nätverk.
Det kommer enligt Anil Jain att resultera i nya intäktsmöjligheter för operatörerna.
– Ett exempel hos oss är Firebase, där vi har lanserat ett telefonnummerverifierings-API som bygger på Google Cloud. Det förenklar verifiering som säkerhetsfunktion.
Vi har över tre miljoner utvecklare i Firebase – alla dessa kan nu enkelt använda telefonnummerverifiering i sina appar, vilket i sin tur ökar säkerheten för användarna, minskar friktionen vid registreringar och skapar bättre transaktionsflöden.
Den tredje delen handlar om Googles nya Cloud WAN-lösning.
– Vi använder vår infrastruktur för att utöka operatörers täckning, exempelvis i regioner där de saknar eget nätverk – men där företag ändå behöver säkra, privata WAN-lösningar. Det gör det möjligt för operatörer att erbjuda tjänster både till sig själva, sina kunder – och även till andra företag som samarbetar direkt med oss.
Google är också en stor aktör när det gäller kontaktcenterlösningar.
– Vi har ett starkt momentum inom telekom just nu, inte minst kopplat till moderniseringen av många kontaktcenter. Många telekomoperatörer är vana vid kunder som ofta klagar. Hur förbättrar du kundnöjdheten? Hur minskar du churnen? Hur ökar du kundlojaliteten? Där har vi en viktig roll att spela.
– Våra kunder ser tydliga effekter kopplade till vår plattform – till exempel i form av färre samtal och lägre kundtjänstkostnader.
Vad är rätt molnstrategi för en operatör 2025?
– Telekomföretag är till sin natur starkt capex-drivna. De har investerat miljarder i fysisk infrastruktur. De är samhällskritiska, så att bara ersätta den befintliga infrastrukturen med molnet är inte möjligt. Det är för dyrt och för riskabelt eftersom det inte går att skriva av investeringarna direkt.
– Därför ser vi att operatörerna migrerar gradvis. Till exempel när de sätter upp nya privata 5g-nät eller nya MVNO:er sker det i molnet. Vissa skapar redundans i molnet istället för att ha tre fysiska nätverk.
Han påpekar också att Google, tillsammans med Ericsson och Nokia, har lanserat de första molnbaserade nätverksfunktionerna för 5g – något som kommer att leda till mer flexibla och molnbaserade nätverkslösningar.
Molnresor kan vara komplexa – inte minst för telekomoperatörer som ofta sitter med mycket legacy.
– Telekomoperatörer har i regel enorma mängder data, både strukturerad och ostrukturerad, men den är ofta uppdelad i silos. För att få insikter och kunna agera på dem behöver man samla datan centralt – till exempel i BigQuery.
– Det gör det möjligt att analysera, hitta mönster, förbättra service och effektivisera verksamheten. Och först då kan man verkligen börja använda AI på riktigt. När datan väl är på plats finns det otroligt många användningsfall där man snabbt kan skapa värde.
Vad är den största utmaningen?
– Oftast handlar utmaningarna inte om tekniken utan om att få ordning på datan – och kanske framför allt om förändringsledning. Generativ och agentbaserad AI förändrar hur vi jobbar. Du behöver inte längre följa gamla processer utan kan förstå information snabbare, agera fortare och leverera bättre kundupplevelser. Men för att det ska fungera måste organisationen ställa om.
– Särskilt företag med lång historia måste fundera över hur de organiserar sig, vilka processer som behöver ändras och hur arbetsuppgifter ska fördelas. Men det är inte en utmaning som är unik för telekombranschen – det gäller alla bolag.
En utmaning som däremot är mer specifik för telekombranschen är enligt Anil Jain att ekosystemet av ISV:er (Independent Software Vendors) behöver moderniseras.
– De har byggt upp avancerad programvara för operatörer under lång tid i form av OSS, BSS, fakturering, corenät och så vidare. Men i många fall är dessa lösningar skräddarsydda för varje enskild operatör – och därmed både dyra och djupt integrerade.
– Alla vill modernisera, men det är svårt att göra utan att riskera befintliga system. Det finns mycket tröghet. Här behöver vi som hyperscalers samarbeta med leverantörer som Nokia och Ericsson, samt med operatörerna, för att möjliggöra förändringen. Alla vill in i molnet för flexibilitetens skull – men det kräver att programvaran blir cloud-native och AI-kapabel först.
Förändringen påverkar också bolagens affärsmodeller.
– De ska gå från stora licenser och underhållsavtal till olika SaaS- eller pay-as-you-go-lösningar. Det är ett strukturellt skifte som även påverkar hur företagen budgeterar. Tidigare var det capex – nu måste man övergå till opex. Hur ska man då bokföra mjukvaran?
– Så det är inte tekniken som är flaskhalsen – utan affärsmodellen. Här jobbar vi nära med våra partners och systemintegratörer för att driva transformationen.
Den femte generationens mobilnät har hittills inte levt upp till den hype som uppstod när tekniken var ny.
– Men 5g har visat stort värde i specifika tillämpningar – som privata nätverk eller i stora arenor där man behöver stödja många uppkopplade enheter och system samtidigt. Den bredare utrullningen har däremot gått långsamt från operatörernas sida.
– Delvis för att enheterna också behövde komma ikapp. Nu börjar vi nå en brytpunkt – men vi har ju också 6g på horisonten. Det illustrerar hur långsamt teknikskiften sker inom telekombranschen.
Anil Jain tror att AI-utvecklingen till sist kommer att ta 5g till nästa nivå.
– Särskilt genom att möjliggöra datamigrering och molnbaserad nätverksmodernisering. Alla kunder förväntar sig låg latens, hög prestanda, video, interaktivitet och felfri kommunikation. De kraven kommer knappast att minska – snarare driver de på modernisering och teknisk utveckling.
Kombinationen av 5g och AI möjliggör också utvecklingen mot autonom nätverksdrift – något som branschen länge drömt om.
– Nu börjar det allt mer att realiseras. Vi ser kunder som Bell och Deutsche Telekom implementera den typen av lösningar. Det leder till bättre robusthet och prestanda, men också till att problem identifieras mycket snabbare och att kundnöjdheten ökar.
Hur?
– Systemen i nätverken kan själva upptäcka att ”den här händelsen” leder till dålig service – och automatiskt vidta åtgärder, som att omkonfigurera en nod. Det sker med hjälp av data, deep learning och automatisering.
– Där kommer agenterna in – de kan tolka signaler, resonera och agera. I vissa fall helt autonomt, utan någon mänsklig inblandning. Så småningom kommer detta att ske i hela nätverken.
I näten finns mycket outnyttjad kapacitet, som operatörerna med hjälp av mer autonoma nätverk kan bli bättre på att utnyttja.
– Alla operatörer vill fördela nätresurser i realtid utifrån hur efterfrågan ser ut. Tänk planerade och oplanerade händelser – och hur man dynamiskt fördelar kapacitet för bättre prestanda och högre kostnadseffektivitet. Det är en stor del av den framtida autonoma nätverksdriften. Därför är det ett fokusområde för oss – särskilt kopplat till våra agentlösningar.
Var ser du störst potential med AI i telekombranschen – är det kopplat till nätoptimering eller till kundupplevelsen?
– Det går inte att välja. Det beror verkligen på operatören. I USA finns jättar med över 100 miljoner användare. I Västeuropa kan ett land ha flera mindre aktörer. Så det beror på operatörens storlek, nätets karaktär och deras strategi.
– Men alla behöver använda moln, data och AI för att modernisera kundupplevelsen. Det påverkar både intäkterna och lönsamheten. Operatörer är pressade ekonomiskt, men har samtidigt samhällskritisk infrastruktur. Vi måste ge dem verktyg att skapa nya värden – både inom B2B och B2C. Jag tror verkligen att AI och molnet kommer att göra skillnad där.