– Ja, Karmanlinjen är min debutroman. Jag har läst väldigt mycket sedan jag var liten och främst spänningsböcker. Tanken att skriva något själv har funnits där ganska länge och för några år sedan bestämde jag mig för att försöka. Men det har varit en lång resa. Tid att skriva är inte helt lätt att få in i livspusslet och för min del har det inneburit många sena kvällar. Idén till Karmanlinjen, som bland annat handlar om den snabbväxande rymdindustrin, fick jag på mitt förra jobb då jag arbetade med en svensk satellittillverkare. Det var mer än fem år sedan.
Vad handlar din roman Karmanlinjen om och vilken roll spelar rymdtekniken?
– Boken handlar om en programmerare, Max, som blir övertalad att ta ett jobb på ett startupbolag i skånska fiskeläget Viken där jag växte upp. Bolaget har utvecklat en avancerad tjänst för att förutspå extremväder med hjälp av AI och en egen satellitflotta. Forskaren bakom AI:n är spårlöst försvunnen och när Max börjar undersöka vad som har hänt blir han själv en måltavla.
– Rymdtekniken har en bärande roll genom berättelsen. Antalet satelliter runt jorden ökar explosionsartat vilket innebär fantastiska möjligheter inom exempelvis klimatforskning och internettillgång. Men utvecklingen innebär även risker med stora konsekvenser för livet på jorden. Internationella regelverk har inte hunnit ikapp utvecklingen och den nya rymdekonomin beskrivs ofta som lite vilda västern. Risken för rymdskrot till följd av kolliderande satelliter ökar och kan i värsta fall leda till det som kallas Kesslersyndromet, en ostoppbar kedjeeffekt som kan påverka all rymdfart under lång tid framöver.
AI är ett annat inslag i romanen, vilken är din syn på de senaste årens explosiva utveckling inom det området och ser du att AI-tekniken används på rätt sätt?
– När jag började skriva på boken för några år sedan var AI ett aktuellt område men inte alls på samma sätt som idag. I böcker och filmer handlar det ofta om hur AI blir medveten och ser mänskligheten som sin fiende. Karmanlinjen tar upp risker med AI ur ett befintligt perspektiv, risker som redan finns idag. Vad händer när vi låter en AI fatta beslut, utan att vi själva riktigt förstår hur den har kommit fram till detta? Det är ett problem som leder till både praktiska och etiska frågeställningar. AI-tekniken kräver ett kritiskt tänkande, både bland utvecklare och användare. Men i grund och botten är jag teknikoptimist och jag är övertygad om att AI kommer att fortsätta förbättra allt från sjukvården till vädertjänster.
Kostnadsfritt nyhetsbrev
Få den senaste uppdateringarna direkt i inkorgen.
Du har jobbat med kommunikation inom techbranschen i 20 år, hur skulle du beskriva techbranschens förändring under dessa år?
– Det var egentligen en slump att jag hamnade i techbranchen men mitt första jobb var på en global pr-byrå med denna inriktning. Första tiden jobbade jag bland annat med en skrivartillverkare vilket kanske inte var superspännande. Idag är techbranschen så mycket bredare och påverkar i stort sett alla delar av våra liv. Det märks även inom rymdindustrin. För ett par tiotal år sedan kunde en satellit vara i storleken av en skolbuss, idag finns satelliter som du kan hålla i din hand.